
PART I - PRELIMINARY

Citation and
commencement.

1. These Regulations may be cited as the Public
Procurement and Disposal Regulations, 2006 and shall
come into operation on the 1st January 2007.

Interpretation. 2. In these Regulations, unless the context otherwise
requires-

“asset” means movable and immovable property, tangible
and intangible, including immovable property stores,
equipment, shares, intellectual rights vested in the state or
proprietary rights;

“procurement cycle’’ means the cycle that starts with the
initiation of the process of an individual procurement
requirement and when the goods, works, services have been
delivered and accepted;

“procurement plan’’ means the document prepared
annually by each procuring entity, to plan all procurement
requirements necessary to perform the activity plan of the
procuring entity;

“public-private partnership” means an agreement
between a procuring entity and a private party under which -

(a) the private party undertakes to perform a public
function or provide a service on behalf of the
procuring entity;

(b) the private party receives a benefit for performing the
function, either by way of-

(i) compensation from a public fund;

(ii) charges or fees collected by the private party
from the users of a service provided to them;
or

(iii)a combination of such compensation and such
charges or fees;

(c) the private party is generally liable for the risks
arising from the performance of the function
depending on the terms of the agreement;

“pre-qualification procedure” means the prequalification
procedure set out in these Regulations;



“request for review” means a request for administrative
review filed with the Review Board under sections 93, 106 or
117 of the Act;

“tenderer” means a person submitting a tender;

“user department” means the department in a procuring
entity which initiates procurement proceedings.

Public entity. 3. For the purposes of section 3 of the Act, public entity
shall include-

(a)any body that uses public assets in any form of
contractual undertaking including public private
partnerships;

(b) a company owned by a public entity to carry out
functions that would have otherwise been
performed by the public entity; and

(c) any body in which the Government has a
controlling interest.

Capacity building
levy.

4. (1) The capacity building levy payable under section 18
(5) (d) of the Act shall be one and a half percent of the
contract price.

(2) The capacity building levy referred to in paragraph (1)
shall not apply where the contract is one hundred per cent
fully funded by a donor.

(3) Where the contract is partly funded by a donor, the
capacity building levy shall be payable in respect of the
portion funded by the Government.

Membership of
the Advisory
Board.

5. (1) For the purposes of section 22(1)(a) of the Act, the
Minister shall appoint nine members of the Public
Procurement Oversight Advisory Board from persons
nominated by-
(a)the Institute of Certified Public Accountants of Kenya;

(b)the Institution of Engineers of Kenya;

(c)the Kenya National Chamber of Commerce and Industry;

(d)the Kenya Federation of Master Builders;

(e) the Kenya Institute of Management;



(f)the Kenya Association of Manufacturers;

(g)the Law Society of Kenya;

(h) the Institute of Certified Public Secretaries of Kenya;

(i)the Marketing Society of Kenya;

(j)the Architectural Association of Kenya ;

(k) the Computer Society of Kenya;

(l) the Institute of Surveyors of Kenya;

(m)the Federation of Kenya Employers, and

(n)the Central Organization of Trade Unions.

(2) Each organization referred to in paragraph (1) shall
submit to the Minister the curriculum vitae of two members
being nominated of whom one shall be a woman.

Threshold matrix. 6. (1) A procuring entity shall, pursuant to section 26(3)
(b) of the Act, undertake procurement in accordance with the
threshold matrix set out in the First Schedule to these
Regulations.

(2) The approval authorities for all procurement methods
shall, for the purposes of section 26(3) (c) of the Act, be as set
out in the First Schedule.

(3) The Authority shall, by notice in the Gazette, classify
procuring entities either as class A, class B or class C for the
purposes of the First Schedule.


